Lyhyenradan SM-uinnit Vaasa 2018

Keskiviikko 21.11.2018 klo 20:58

Tänä vuonna pääsin osallistumaan lyhyenradan Sm uinteihin (viime vuonna jäi välistä sairastelun vuoksi). Kisoissa uin 50m selkäuinnin ja 50m vapaauinnin.

Selkäuinti uitiin torstaina, heti ensimmäisenä kisapäivänä. Aamu uinti vähän jännitti, koska en  ollut uinut tätä lajia pitkään aikaan. Uinti oli ihan ok ja aika näytti taululla 29,44

Uinti vauhti oli erittäin hyvä ja startti ok, mutta delffarit ja käännös olivat huonoja. En myöskään saanut kropasta kaikkea irti. Happoja ei siis tullut. Pääsin kuitenkin B- finaaliin.

Illalla yritin jumpata eri tavalla ja saada pientä happoa kroppaan. Jumpassa tein teräviä liikkeitä ja uinnissa paljon nopeuksia. Illalla uintikin meni paremmin ja sain kropasta hyvin irti. Aika oli 29,23. Startti meni todella huonosti, joka jäi vähän harmittamaan. Menin liian syvälle ja jouduin tekemään pidemmät delffarit kuin yleensä. (Muutenkin olen huono delffareissa).

 Tässä Illan Selkäuinti (Rata 2)

https://youtu.be/b_DCwhmxVxA

Sunnuntaina olikin sitten toinen lajeistani 50m vapaauinti. Aamulla uinti tuntui menevän hyvin. Aika oli 26.12. Ensimmäinen 25m aloitin kovaa, mutta hidastin vauhtia käännökseen tultaessa (sitä pitää harjoitella lisää, että vauhti ei lopu ennen seinää). Loppu 25 m meni paremmin. Aamun uinnilla pääsin B- finaaliin.

Ilta uinti tuntui ja näytti paremmalta, vaikka aika olikin vähän huonompi 26.19. 

Tässä Illan vapaauinti (Rata 4)

https://www.youtube.com/watch?v=HW05oEWoTb0&feature=youtu.be

Olin melko tyytyväinen näihin SM-kisoihin. Laskeskelin juuri tämän vuoden kisa määrää ja niitä kertyi vain 3 näiden kisojen lisäksi. Oli taas jännittävää mennä isompiin kisoihin uimaan. Toivottavasti ensi vuonna saisin kisattua vähän enemmän ja saamaan kuntoa paremmaksi pidempiä matkoja varten. 

Kiitos Speedo!!!  #speedoteamfinland !!!!

Kommentoi kirjoitusta.

InBody-mittaus

Maanantai 25.6.2018 klo 15:37

Kävin muutama viikko sitten pitkästä aikaa InBody-mittauksessa (kehon koostumusanalyysi). Laitteesta on myös kehittyneempi versio (InBody 770), mutta tällä kertaa olin kuitenkin Inbody 720-laiteessa, jossa olen aikaisemminkin käynyt kaksi kertaa.
Ennen mittausta kannattaa olla syömättä pari tuntia. Mittaus ei kestä kuin muutaman minuutin ja siinä seistään paljain jaloin laitteessa ja pidetään kiinni kahdesta mittauskahvasta. Mittaus ei tunnu miltään.

 

Tulokset kertovat kaikki nämä osa-alueet:

 • Kokonaispaino (kg)
 • Kehon rasvaton massa (kg)
 • Lihasmassa (kg)
 • Rasvakudoksen määrä (kg)
 • Rasvaprosentti (%)
 • Kehon nesteet/vedet (solun sisäiset/solun ulkoiset)
 • Painokontrollitavoite (kg)
 • Lihastasapaino (kädet, jalat ja keskivartalo)
 • Raajojen puolierot
 • Vyötärö-/lantiosuhde (WHR)
 • Segmentaalinen lihasjakauma (kädet, jalat ja keskivartalo)
 • Perusaineenvaihdunta (kcal)
 • Kehon painoindeksi (BMI)
 • Kehon solupaino (kg)
 • Viskeraalirasva (sisäelimien ympärillä olevan rasvan pinta-ala)
 • Fitness indeksi

Vertailin nyt saamiani tuloksia kolme vuotta sitten 2015 kesällä tehtyihin Inbody tuloksiin, jolloin olin 16- vuotias. Kisailin sinä kesänä Nuorten EM-kisoissa Azerbaidžanissa, Bakussa (12.–28.6.2015) sekä MM-kisajoukkueessa uin viestiuinnissa satasen vaparin (4x100m) (2.7 –9.8.2015). MM-kisoissahan 2.8 menin uinnin jälkeen tajuttomaksi ja päädyin sairaalaan (sitä kokemusta Kazanin sairaalassa en halua kokea enää uudestaan ;) Katsoin, että 17.8 treenin olivat jo täysillä taas käynnissä. Treenimäärä oli tätä ennen ja tämän jälkeen 11 kertaa viikossa uintia (useimmiten 2h kerralla) ja salia 3-5 kertaa ja alkujumpat, vartalohallinnat, venyttelyhuollot päälle.

Tämänkertaisen mittauksen tausta taas on seuraava. Olen 19-vuotias ja kamppaillut ylikuormitustilan kanssa nyt 1 ½ vuotta ja kisaillut kahdessa kisoissa tänä aikana ja yrittänyt saada kropan toimimaan taas kunnolla. Uintitreenejä on ollut vuoden ajan 4-6 kertaa viikossa ja saman verran kuivatreenejä. Uinnin kesto on keskimääräisesti ollut noin tunnin ja kuivatreeni myös. Kuivatreeniin on sisältynyt jumpat, sali, lihashuolto ja peruskuntoharjoittelua. 

Roosa_Speedokuva2.jpg

Verrattuna kolmen vuoden takaiseen mittaukseen tässä mittauksessa:

 • Kehon nesteet/vedet (solun sisäiset/solun ulkoiset) ovat pysyneet täysin samana, kuten myös proteiinimassa ja mineraalit.
 • Paino on pudonnut 3 kg
 • Painoindeksi pudonnut 1.3
 • Lihasmassa pysynyt samana
 • Rasvamassa tippunut 3 kg
 • Rasvaprosentti pudonnut 3.8%
 • Lihastasapaino on säilynyt tasapainossa kuten aikaisemmassakin mittauksessa, sillä poikkeuksella, että nyt vyötärö-lantiosuhde oli tasapainoinen ja yläkehon rakenne oli parempi kuin edellisessä mittauksessa.
 • Fitness indeksi pysynyt samana

Tietenkään mitään suoria päätelmiä ei voi tehdä, mutta silti ihan mielenkiintoista tosiaan verrata näitä Inbody tuloksia toisiinsa muistaen edelliset treenilähtökohdat mittauksille.

Mitä tästä voisi nyt tulkita? No mielestäni ainakin sen, että on lohdullista huomata, että  pienemmälläkin treenimäärällä saa muokattua kehon koostumusta oikeaan suuntaan. 

Kommentoi kirjoitusta.

Ekat kisat pitkästä aikaa

Maanantai 18.6.2018

Nyt olen vihdoin päässyt siihen vaiheeseen, että pystyin osallistumaan toukokuussa ensimmäisiin kisoihin. Viime kerrasta onkin jo jonkin verran aikaa (SM-kisat 2017 kevät). Ensimmäiset kisat tänä vuonna oli Tampereella (Zoggs-uinnit 19.5). Siellä uin 50m vu ja ru. Kisat menivät ihan hyvin, jopa paremmin kuin odotin ja ennätykseni eivät olleet enää niin kaukana kuin aikaisemmin. Vapari meni aikaan 26,74 ja rinuli 33,78. Oli kyllä pelottavaa lähteä taas kisaamaan niin pitkästä aikaa. En kuitenkaan laittanut odotuksia korkealle vaan halusin nauttia taas kisaamisesta. Ihan kiva fiilis jäi päällimmäiseksi mieleen. En kyllä olisi uskonut, että ylikuormitustilasta toipuminen kestää ikuisuuden ja vaatii hermoja ja malttia. Liikuntafysiologi kyllä varoitti, että toipuminen kestää luultavammin niin kauan kuin kuormitustilasta on kärsinytkin.

speedo_1.jpeg

Olen uinut koko kevään ajan 4-6 kertaa viikossa. Eli treenaminen on muuttunut täysin erilaiseksi kuin ennen. Puntilla olen käynyt myös 4-6 kertaa viikossa. Eetu Karvonen on tehnyt minulle kevään aikana kaikki uintiohjelmat, joita olen pystynyt noudattamaan hyvin ja puntilla olen mennyt oman fiiliksen sekä tuntemusten mukaan. Näyttäisi siltä, että tämän tyyppinen treenaus on suunta oikeaan päin. Tietenkin olisi optimaalista, jos olisi valmentaja katsomassa aika ajoin tekniikat kuntoon, mutta tässä vaiheessa kuntoutumista tämä on ollut hyvä ratkaisu.

 Olen myös osallistumassa Jyväskylässä käytäviin SM-kisoihin kesäkuun lopussa. Siellä uin kaikki 50 metriset lajit. Kunto ei ole vielä riittävä pidempiin lajeihin. Myöhemmin olisi siis tavoitteena uida taas 100m vu ja sku. Hyvillä mielin olen tästä jatkamassa eteenpäin :)

 speedo.jpeg

Kommentoi kirjoitusta.

Tyyny ja uni

Tiistai 17.10.2017 klo 14:50

Käväisin Turun Tempurissa kuvauksissa. Video kertoo siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon tyynyn valinassa. Kuten varmaan tiedättekin, niin ilman itselle sopivaa tyynyä on vaikeaa saada nukuttua yö hyvin. Tässä siis vähän vinkkejä tyynyn valintaan: 

kuva_23.7.2017_1950.PNG

https://dreambroker.com/channel/fm0payi4/jacsdovx

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tempur, tyyny, uni

SM-kisat ja TEMPUR

Tiistai 18.7.2017 klo 12:45

kuva_13.7.2017_1555.pngSM-kilpailut menivät odotetusti ylikunnon takia. Uin pelkästään kaikki vinstat. Vain 50m rintauinnissa tuli parannusta ennätykseen. Tosin harjoituksissa on aika ajoin mennyt jo ihan hyvinkin. Kuntotaso onkin tällä hetkellä hyvin vaihtelevaista, välillä kulkee jo entiseen malliin ja välillä taas ei mihinkään. Nyt on muutaman viikon kesäloma ja sitten treenit alkavat taas. Eiköhän tässä aleta olla ylikunnon osalta jo menty paljon eteenpäin..

Tässä palautumisen kannalta tärkeää asiaa myös TEMPURilta. 

https://dreambroker.com/channel/fm0payi4/0o1enj9w

Kommentoi kirjoitusta.

Hypoxin jälkeen

Keskiviikko 28.6.2017 klo 20:18

Moikka!

Videolla kerron fiiliksiä Hypoxista :)

kuva_28.6.2017_2023.PNG

https://dreambroker.com/channel/fm0payi4/kwhud7fi

Kommentoi kirjoitusta.

Hypoxi

Maanantai 29.5.2017 klo 8:46

Moikka!

Mulle on selvinnyt, että yksi hyvä tapa palauttaa kroppaa kovista treeneistä tai ylikuormitustilasta on HYPOXI. Olen käynyt nyt muutamia kertoja Turun Hypoxissa. Videolta näet lisää, millaista minulla siellä on ollut ja Riina kertoo videolla mulle miksi Hypoxi on hyvä palautuskeino..ensi videolla sitten kerron miltä minusta tuntuu Hypoxikertojen jälkeen. 

HYPOXI.PNG

https://dreambroker.com/channel/fm0payi4/i4a94wvn

Kommentoi kirjoitusta.

Hiljaista ollut..

Torstai 18.5.2017 klo 19:53

Heissan!

Aika hiljaista on ollut kuten varmasti olette huomanneet. Hiljaista on ollut sekä blogirintamalla että uintirintamalla. Tähän alkuun pientä taustaa asialle..

Olen treenannut muutamat viimeiset vuodet keskimääräisesti vähintään 10 kertaa viikossa ja nyt sain kuulla, että olen ylikuormitustilassa. Kävin siis Helsingin urheilulääkäriasemalla tammikuussa spiroergometriatesteissä. Menin testeihin, koska kovien treenien tai kilpailusuoritusten jälkeen olen muutamia kertoja menettänyt tajuntani tai minulle on tullut todella huono olo. Mitään syytä ei ole saatu selville lääkärissäkäyntien ja ensiapukertojen jälkeenkään. Olen toki jo kauan tuntenut, että kaikki ei ole kunnossa. En ole saanut itsestäni harjoituksissa enkä kisoissa sitä fiilistä, tunnetta, kuntoa ja nopeutta irti mitä pitäisi. Kisoissa ei ole kulkenut enää pitkään aikaan..Hapotus siirtynyt aina vain aikaisemmaksi ja aikaisemmaksi.  Jotain on siis mennyt totaalisen pieleen..., haluan kirjoittaa tästä, koska liikuntafysiologi toivoi että kerron tästä myös muille…

Spiroergonomiatesteissä pyöräilin kuntopyörällä ja vastusta lisättiin pikkuhiljaa lisää..samalla otettiin verensokeriarvot, laktaattitestit, spirometriatestit, verenpaineet, kuntotesti  jne..

Tässä kuvaa testistä..

IMG_6161.jpg

Spiroergonomiatestissä  tuli erittäin selvästi esille, että kaikki ei todellakaan ole kunnossa. Kuntotestiarviossa asteikolla 0-7 olin tasolla 2, jossa siis 7 on paras tulos. Laktaattitestissä selvisi, että maitohappotasoni nousi jo minuutin jälkeen hurjiin lukemiin..eli lihakset hapottuvat heti suorituksen alkumetreillä, verensokerit ok (ainoa hyvä asia), verenpaineet romahtivat suorituksen lopussa (siksi tajuttomuustilat ja huonot olot), lepopulssi aivan liian korkea ja pulssitaso ei suorituksen päässyt missään vaiheessa lähellekään maksimia, ei siis vain irtoa..

Ohjeena oli, että saan mennä ulkoiluttamaan itseäni ja että on miltei mahdotonta pystyä tässä kunnossa harjoittelemaan aerobista kuntoa optimaalisella tasolla, pulssi kun nousee saman tien sen yli. 

Nyt on sitten tämä kevät ollut kuntouttamista ja kuntoutus jatkuu..avaan seuraavissa kirjoituksissani hieman treeniohjelmaa ja tapoja jolla olen kuntouttamista tehnyt. 

Kommentoi kirjoitusta.

Synttärivideo

Torstai 21.4.2016 klo 20:07

Äidin tekemä synttärivideo :) Sain laitettua tänne sen vähän myöhässä...

Kommentoi kirjoitusta.

Uimarin eväät

Torstai 4.2.2016 klo 20:19

Ajattelin kirjoittaa vähän ruokavaliosta kilpauimarin näkökulmasta.
Urheilijan elämään kuuluu hyvä ruokavalio, jotta jaksaa treenata kunnolla. Tavoitteena on saada tarvitsemat proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat hyvässä suhteessa. Ruokavalioni on muokkaantunut paljon vuosien varrella. Aikaisemmin en niin kiinnittänyt asiaan huomiota, mutta nyt kun pituuskasvu on loppunut, mutta leveys ei ;) syön enimmäkseen proteiinia ja olen jättänyt hiilihydraatteja vähemmälle. Nuorempana tarvitsin hiilareita treenin aikanakin (urheilujuoma) kun energiavarastot tyhjeni nopeasti. Nykyisin juon urheilujuomaa vain erittäin kovissa harjoituksissa, ulkomaanleireillä ja kisoissa.
Olen myös saanut mahdollisuuden muutaman kerran käydä läpi ravitsemusasioita ravitsemusterapeutin kanssa. Esimerkkinä kirjoitan tyypillisen päiväni, pääasiassa on nimenomaan ruokavalio.
Herään yleensä aamulla kello 6.00. Aamupalalla syön hiilareita, jotta jaksan kahden tunnin aamutreenit. Aamupalaksi söin puuroa, jossa oli sokeritonta marjakeittoa. Sen lisäksi söin vähän maustamatonta rahkaa, jossa oli päällä pakastemarjoja. Join myös lasillisen tuoremehua. Niin ja otin vitamiinit, B, C, D ja rautaa (Hb ja rautavarastot on vähän alhaiset). Usein laitan puuron joukkoon myös ruokalusikallisen MCT-öljyä tai chian-siemeniä, jotta saan hyviä rasvoja. Jo en syö puuroa saatan syödä ruisleipää. Nykyinen suosikkini on Rostenin proteiinipalat, jossa nimen mukaisesti mukana myös proteiinia jopa 15%. Siinä saa kuidut, hiilarit ja proteiinit samanaikaisesti.
IMG_4264.JPG
Otan aamulla yleensä mukaan eväät, koska koulun jälkeen on taas heti treenit, ja siinäkin välissä on hyvä syödä jotain. Näin ei mene koko treeni hukkaan, kun on saanut vähän energiaa. Kuvassa esimerkkinä eväät, jotka otin mukaani.
IMG_4360.JPGAamutreenit alkavat usein kello 7.00 ja päättyvät kello 9.00. Palautusjuoma on tärkeä osa palautusta. Sitä juon, joka treenin jälkeen. Olen pyrkinyt löytämään palautusjuoman, jossa ei ole liikaa hiilihydraatteja (niitä on useissa juomissa aivan liikaa). Mielestäni on parempi juoda vähähiilarinen palautusjuoma, jossa paljon proteiinia ja syödä hiilarit vähän luonnollisemmin esim. hedelmän muodossa. Kuvassa näkyvän palautusjuoman ja omenan söin aamutreenin jälkeen. Tietenkin jos on erittäin rankka treenikausi menossa, on hyvä saada enemmän myös hiilareita.  
Aamutreenien jälkeen lähdin kouluun joka alkoi klo 9.45. Päivällä syön sitä mitä lukiossa on tarjolla, kouluruoka on noin 11-12 välillä. Esimerkkipäivänä söin kalakeittoa ja sämpylää ja join yhden lasin vettä. Koulu loppuu useimmiten kello 14.30. Ennen kun menen toisiin treeneihin, niin syön evääni. Kuvassa esimerkkipäivänäni minulla oli eväinä proteiinirahka, proteiinileivät, jossa oli päällä tonnikalasosetta (sekoitin purkin tonnikalaa, 2 rkl tuorejuustoa ja 1 rkl creme fracea mössöksi ja laitoin ¾ leipien päälle), jossa oli kurkkuviipaleita päällä. Mukana minulla oli myös muutamia erilaisia pähkinöitä ja manteleita. Juomaksi tuoreomenamehua 2,5dl. Vaihtoehtoisesti minulla saattaa olla mukana esimerkiksi tonnikalasalaattia yms. leipien sijasta.
Iltatreenit alkavat kello 15.00-15.15 ja päättyvät usein kello 17.30 tai 18.00 riippuen onko treenin jälkeen vielä punttisali. Joskus minulla on jotain pientä mukana vielä uinnin ja puntin välissä esim. muutaman viinirypäleen tai mandariinin yms. jotta jaksaisin vielä punttitreenin. Treenien aikana juon vettä. Tiedän, että minun pitäisi juoda vettä enemmän, mutta se vähän unohtuu välillä. Toisinaan taas tsemppaan sen kanssa enemmän.
Kun tulen treeneistä kotiin, niin juon proteiinijuoman ja sitten syön lämpimän ruoan. Usein minulla on myös proteiinijuoma jo mukana aamun eväissä. Aina en ota sitä mukaan, koska pääsen 15 minuutissa kotiin harkoista. Eli noin 18-19 aikoihin syön päivän toisen lämpimän ruuan. Esimerkkipäivänä söin täysjyväriisiä, paistettua broileria ja kastiketta sekä salaattia. Juomaksi lasin maitoa. Ruuan jälkeen alan tehdä läksyjä ja päivästä riippuen niissä menee keskimääräisesti 1-2h. Läksyjen jälkeen syön iltapalan. Iltapalat vaihtelevat vähän mielitekojen mukaan, välillä saatan syödä jogurttia, välillä puuroa, välillä rahkaa ja hedelmiä. Usein juon myös jotain sokeritonta mehua. Esimerkkipäivänä söin iltapalaa (kuvassa), jossa oli 1,5 dl rahkaa, 2 rkl mansikkaproteiinijauhetta ja sokeritonta marjakeittoa soseutettuna ja päälle ripaus chiansiemeniä ja kiiwihedelmä.
IMG_4283.JPG
Kyllä minä välillä syön myös herkkuja, mutta yritän pitää nykyisin perusruokailun mahdollisimman terveellisenä. Nukkumaan menen useimmiten klo 22.30.
Sellainen päivä :)

Kommentoi kirjoitusta.

Potki alttaassa älä kotona ;(

Perjantai 20.11.2015 klo 22:48

Minun kauteni sitten loppui vähän liian lyhyeen. Tyhmää, että yksi pieni huolimaton kävely kotona tuolinjalkaa päin sai tämän aikaan. Ensin ajattelin, että eihän tuo yksi varvas nyt mitään haittaa. Murtuma tapahtui lauantai aamutreenin jälkeen. Nelosvarvas vääntyi pikkuvarpaan päälle. AUTS! ***** piip****….Kolmen puudutuspiikin jälkeen lääkäri väänsi varpaan takaisin paikalleen.  Samana iltana olin jo treenaamassa. Treenasin ensimmäisen viikon niin, etten potkinut ollenkaan ja pikkuhiljaa toisella viikolla tuntui siltä, että kyllähän tämä tästä. Tosin valmentajan toivomuksesta uin 20X50m vapaauintiviestijoukkueessa ÅSK-games kisoissa tasan viikko murtuman jälkeen.

 Toisella viikolla en vielä uskaltanut tehdä startteja ja käännöksissä varoin jalkaa myös. SM-kisat tulivat sitten kahden ja puolen viikon päästä. Treeneissä pystyin silloin jo mielestäni ihan kohtalaisesti potkimaan ja kääntymään ja olin aika hyvällä mielellä lähdössä kisoihin. Toisaalta startti tuotti ongelmia edelleen. Päätettiin, että hyppään toinen jalka edessä kuin yleensä, jolloin varpaaseen ei kohdistu niin suurta voimaa. Valitettavasti suunnitelma ei oikein toiminut. Ensimmäisessä satasen sekarin startissa tunsin, kun varvas napsahti ja uinti oli yhtä kipua. Jokainen potku ja käännös oli tuskaa. Lajin jälkeen jalka varpaan ympäriltä alkoi turpoamaan ja sitten olikin aika lähteä röntgeniin. Tiesin, että SM-kisat olivat siinä, mutta miten EM-kisojen kanssa?? Pohdittiin lääkärin kanssa, että varpaan voisi puuduttaa EM-kisoihin, mutta sitten samalla varvas kerää nestettä ja on vielä enemmän vaarassa mennä taas pois sijoiltaan. Sen vuoksi varvas täytyisi sitoa kiinni toiseen varpaaseen. Tosin tämä ei ole sallittua EM-kisoissa, koska teippauksesta saattaa olla sääntöjen mukaan jotain etua uintiin??? Joten puntarissa oli uida ilman puudutetta kivun kanssa, jolloin tulos olisi yhtä huono kuin SM-kisoissa tai puudutteen kanssa ja ilman teippauksia, jolloin suurella todennäköisyydellä varvas ei pysyisi paikallaan. Jos näin kävisi tuloksena olisi kisojen jälkeen leikkaus, jossa laitetaan piikin avulla luut kohdalleen ja sen myötä seuraisi pitkä treenitauko. Aikaa päätökseen oli 1 tunti. Pohdinnan jälkeen tulos oli, että mun kausi päättyy tähän ja sanoin heipat ensimmäisille aikuisten EM-kisoille. Ei ihan helppo päätös, EM-kisat kun olivat mun päätähtäin tänä kautena.

 Muutenkin kroppa on tänä kautena ollut minua vastaan. Ensin oli korkean paikan leirillä selkäkipua, joka tuli jostain tyhjästä ja lähti samalla tapaa pois. Yhden kovan treenin jälkeen harjoituksissa tuli myös ylimääräistä hapentarvetta ja aiheutettua hieman päänvaivaa valmentajille ja uimavalvojille. Treenit on muuten kyllä mennyt hyvin.

 Lukion ja urheilun yhdistäminen on myös ollut melko haastavaa, vaikka Kertttulin lukio on kyllä ihan ykköspaikka urheilun kannalta. Toivottavasti tähän lukion ja uinnin yhdistelmärumbaan tottuu nopeasti.  Nyt ei auta muu, kuin suunnata katse taas ensi kauteen ja toivoa, että josko nyt potkisi tuolinjalkojen sijaan pelkästään altaassa ;)

Kommentoi kirjoitusta.

MM-kisoissa

Torstai 15.10.2015 klo 15:23

Aluksi olin ihmeissäni miten voin päästä MM-kisoihin, kun en ole vielä päässyt aikuisten EM-kisoihin, joten oli hyvin suuri ja hieno yllätys päästä edustamaan Suomea Kazaniin. Kun muut seuralaiset aloittivat kesäloman minä jäin treenaamaan EYOF-porukan kanssa. Treenejä pidimme samppalinnassa (maauimala Turussa) ja Porissa, koska impivaaran uimahalli oli suljettu. Porissa kävimme sen takia, koska Matti tarvitsi valmentajaa, koska hän myös lähti MM:in ja tarvitsimme starttipalleja treeneissä, koska samppalinnassa niitä ei oikein voi käyttää. Valmistautuminen meni suht hyvin. Pääsin kuitenkin mökkeilemään aina välillä.

11796215_10206726573138578_6618607626663086020_n.jpg

Kun lähdimme Kazaniin, mietin meneeköhän kisat hyvin vai meneekö päin metsää. Aluksi meillä oli treenejä ja fiilistelyä paikan päällä. Paikka oli todella hieno ja ilma hallissa oli hyvä. Treenit menivät hyvin ja nopeudet onnistuivat. Viimeisenä treenipäivänä jouduin haastattelemaan ruotsalaista EM-pronssia saanutta Simon Sjödiniä. Jouduin haastattelemaan häntä, koska en ole ennen ollut aikuisten arvokilpailuissa ja tämä oli ns. kasteeni. Minulle annettiin hauskoja kysymyksiä, joita sitten jouduin esittämään Simonille. Haastattelu kuvattiin ja näytettiin myöhemmin muille Suomen uimareille ja valmentajille. Oli erilaista olla aikuisten kanssa kilpailuissa, koska olen tottunut nuorempien maajoukkue tapahtumiin. 

Kilpailut alkoivat sunnuntaina, jolloin oli minun lajinikin. Uin siis 100vu 4x100 viestissä. Lähdin kolmantena. Aloitin päiväni ensin kuivalla ja hyvällä verra uinnilla. Verra sujui hyvin ja kulkikin aikas hyvin. Kun menin verran jälkeen pukemaan kisapukua, alkoi jännittää. Onneksi kuitenkin viestijoukkueen uimarit osasivat rauhoitella. Menimme callroomiin odottamaan lajiamme. Callroomissa oli paljon kokeneita ja erittäin hyviä uimareita. Oli hienoa päästä uimaan heidän kanssaan. Kun laji lähti käyntiin olin valmis hyvään suoritukseen, enkä enää jännittänyt yhtään. Mahtava fiilis! Kun nousin starttipalliin katsoin altaan toiseen päähän ja mietin, että nyt tulee kova aika ja kohta voin olla ylpeä itsestäni. Tämän jälkeen hyppäsin altaaseen ja matka alkoi hyvin ja pääsin aallolle. Ensimmäinen 50m meni lennokkaasti, aika oli 26 ylät käännöksestä, joka oli todella hyvä. Kun olin päässyt 75m kohdalle en enää muista siitä mitään. Maalissa olin todella hapoilla, huimasi ja oli vaikea saada happea. Laji oli ohi ja muut menivät haastatteluun. Jäin vielä hengittelemään altaan reunalle. En pystynyt liikkumaan enkä kuullut mitään. Valmentajani Pystynen ja Vesa tulivat katsomaan onko minulla kaikki okei. Ei mennyt kuin pari minuttia siitä kuin pyörryin ja olin tajuttomana hyvin kauan aikaa. Myöhemmin apuun tulivat hallin sairaanhoitajat. He veivät minut tarkkailuhuoneeseen, jossa sain jotain lääkettä. Kun olin ollut tarkkailussa 20 minuuttia ja olin pääsemmässä jo pois, pyörryin uudestaan. En tajunut mitään mitä he sanoivat venäjäksi ja sitten minua vietiinkin jo nopeasti sairaalaan ambulanssilla. Onneksi sairaalassa ei löydetty mitään vakavaa. Happi vain taisi loppua kesken. Pääsin hotelliin vasta päivällä. En olisi saanut lupaa enää uida kisoissa, joten oli hyvä, että minulla oli vain yksi laji. Harmi, että viesti hylättiin viimeisen viestivaihdon vuoksi. Oma viestiaikani ei ollut paras mahdollinen mutta kuitenkin olosuhteisiin nähden ihan kohtuullinen suoritus, 75m meni hyvin, mutta loppu 25 metriä siis hyytyi.

IMG_4523.jpg

Kokemuksena Kazan oli kuitenkin hieno ja unohtumaton vaikka näin kuitenkin kävi. Seuraavina päivinä tarkkailin muiden uimareiden verryttelyitä ja seurasin ja kuvasin kilpailuja ja maailman kärkiuimareita. Kävimme myös katsomassa High Diving kisoja. Aika hurjaa touhua! Sitten alkoikin kesäloma ja paluu Suomeen. Tästä kokemuksesta sain paljon uutta virtaa harjoitteluun.

IMG_4472.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Se on menoa nyt...kohti MM-kisoja ja Kazania!

Keskiviikko 29.7.2015 klo 17:40

Kevät ja kesä ovat menneet tosi nopeasti, vaikka paljon onkin ehtinyt tapahtua kuten esimerkiksi SFI-leiri Torremolinoksessa, NSM ja SM-kilpailut Vaasassa, oman seuran ja siihen perään Nuorten maajoukkueleiri Fuerteventurassa, Danish Open kisat Tanskassa, Mare Nostrum kisat Ranskassa, Nuorten EM-kisat Bakussa ja taas mennään… tänään lähden MM-kisoihin Kazaniin. Hienoa päästä mukaan uimaan aikuisten arvokilpailuihin! Tulin juuri Samppalinnasta kotiin, ne olivat viimeiset treenit Suomessa ennen kisoja. Oli mukavaa uida vaihteeksi aurinkoisessa kelissä :) Onneksi tänä kesänä ei ole tarvinnut treenata yksin kuin viikon, kun muutama seuralainen treenasi EYOF-kisoihin. Kausi on venähtänyt taas tänäkin kesänä pitkäksi. Toiset ryhmäläiset aloittavat samaan aikaan kesälomansa jälkeen treenaamaan kun minun kausi vasta loppuu.

Loman jälkeen alkaa sitten uudet haasteet kun pitäisi saada sovitettua lukio ja urheilu yhteen. No uskon kyllä että Kerttulin urheilulukiossa se onnistuu. Vähän kyllä haastetta tekee se, että ehdin olemaan lukiossa vain kaksi viikkoa kun sitten pitääkin jo lähteä korkean paikan leirille Sierra Nevadaan. Siitä muuten tulikin mieleeni, että kiritysapua sinne tarvittaisiin. Käy katsomassa: http://www.kiririnki.fi/projects/2015-swim-high ja swimhigh2015 facebook-sivujamme.

No nyt lähden pakkaamaan…jännää!!Roosa_Samppalinnassa.jpg

2 kommenttia .

UNI

Maanantai 26.1.2015 klo 10:45 - Roosa

roosa_tempur_1.jpg

UNIPÄIVÄKIRJA

Ai, että mitä kannattaa tehdä? Unipäiväkirjaa? Harjoituspäiväkirjasta olin kyllä kuullut, mutta mikä unipäiväkirja? Eihän nukkumisesta nyt voi pitää kirjaa, vai voiko? Tässä olivat päällimmäiset ajatukset, kun keskustelin  fysioterapeutti /uniammattilaisen kanssa ensimmäisen kerran nukkumisesta ja sen merkityksestä urheilusuorituksiin.  Minkälaisella patjalla nukut? Kuinka vanha tyynysi on? Mikä on huoneesi lämpötila? Montako kertaa heräilet yön aikana? Saatko nopeasti unta, kun menet nukkumaan? Oletko virkeä, kun aamulla heräät? Ammattilainen lateli kysymyksiä yhä lisää ja sellaisia, joita en koskaan edes ollut ajatellutkaan sen kummemmin.

Sain kuulla Vantaan Tempur myymälän PowerPoint esityksessä myös unen tärkeästä merkityksestä urheiluun ja suorituskykyyn. En ollut kuitenkaan ensimmäinen uimari, jolle näitä asioita kerrottiin, kuulin. Niin, enpä ollut koskaan ajatellut unta ihan niin laajasti. Tiesin kyllä, että pitää mennä ajoissa nukkumaan, jos haluaa harjoitella jo aamulla kovaa. Tottahan se kuitenkin on, että aikaa sängyssä tulee vietettyä yllättävän pitkiä aikoja vuorokauden aikana ja en ollut kiinnittänyt siihen lainkaan tarpeeksi huomiota. Olen tämän nyt ihan konkreettisesti oppinut. Kyllä vaan, aloin pitämään unipäiväkirjaa :)

Miten pidin päiväkirjaa

Aloitin unipäiväkirjan pitämisen keväällä 2014 vanhalla sängylläni yhtäjaksoisesti kahden viikon ajan. Minulla oli huoneessani uudehko puinen parvisänky, joka kyllä hieman natisi. Patjana oli 140cm vaahtomuovipatja ja ihan tavalliset kaksi tyynyä (toinen kainalossa) ja peitto. Tähän aikaan kärsin olkapää ja niskakivuista, jotka johtuivat omasta mielestäni kovista treeneistä ja ns. uimarin olkapäästä. Heräilin öisin ja muokkailin tyynyjäni parempaan asentoon. Huoneessani ei ollut aikaisemmin minkäänlaisia verhoja ja viikon jälkeen minun huoneeseeni ilmestyi pimennysverhot. Unipäiväkirjaa sen enemmän analysoimatta, jatkoin nukkumista kuten ennenkin.

Sitten sain Tempurilta ensimmäiseksi uuden tyynyn. Tyyny tuntui kyllä ihan oikeasti aluksi tosi oudolta ja kovalta. Aina välillä vaihdoin takaisin omaan vanhaan tyynyyni. Uusi tyynyni oli vieressä, ihan niin kuin muodon vuoksi ;( Tämän jälkeen  120cm Tempur sänkyni, patjani ja peittoni tuotiin kotiini. JES!, tuo patja oli kyllä heti alusta alkaen ihan unelma J

Kun olin totuttautunut (6kk) uuteen sänkyyni, tyynyyni ja peittooni, aloin uudestaan tekemään unipäiväkirjaa syksyllä 2014, taas tuo yhtäjaksoinen kaksi viikkoa. Olisin voinut pitää unipäiväkirjaa jo aikaisemmin, mutta en halunnut, että kesälomani koulusta olisi vaikuttanut asiaan. (Unirytmi hieman muuttuu kesällä myöhemmäksi ihan jo väkisinkin ja myös leirit ja kisat sekoittivat aikataulua :) )   

Tulokset uneen

No en ole mikään asiantuntija asiassa (jätän sen ammattilaiselle), mutta nyt kun sain unipäiväkirjat valmiiksi ja kun vertailin näitä kahta eri jaksoa keskenään, niin uniaikani ei ole muuttunut mihinkään (keskimääräisesti hieman alle 9h/yö).  Menen edelleen samoihin aikoihin nukkumaan kuin ennenkin ja nousen samoihin aikoihin ylös. Yölliset heräämiset toisaalta kuitenkin vähenivät yli puolella. Omasta mielestäni se johtuu siitä, ettei minun tarvitse enää ”muokkailla” tyynyä niin kuin vanhaa tyynyäni/tyynyjäni piti. Uskokaa tai älkää, tyynyni on kuin onkin juuri sopiva minulle. Epäilen, että uusi tyynyni ”istui” paremmin uuteen patjaani kuin vanhaan patjaani.  Patja ja tyyny muokkautuvat nykyisin minun mukaani, eikä toisinpäin. Sängyssä on muutenkin mukava viettää aikaa. Katselen paljon telkkaria, kännykkää ja IPadia sängyssä ja siinä on NIIN mukava rentoutua ja palautua kovan treenin jälkeen.

Vaikutukset treenaamiseen

Mikä kuitenkin on ehkä ihan parasta, on se, että olkapäävaivani ja niskajäykkyyteni ovat hävinneet ihan kokonaan!! Mielestäni myöskään lihakseni eivät tule niin kipeäksi kuin vanhalla setilläni. Mikä sitten onkaan minkäkin syytä, niin myös uintiaikani ovat parantuneet entisestään. Ja myös peitto on paras, jota minulla on koskaan ollut. Se tasaa lämmön hyvin. Ei siis tule liian kylmä eikä kuuma! Seuraavaksi minun projekteihin kuuluu asteittainen huoneen lämmön tiputtaminen 18–20c° välille, joka kuulemma edistää entisestään unen saantia. Yksi iso huoli minulla kuitenkin on. On vaikeaa enää nukkua muissa sängyissä leireillä ja kilpailuissa, kun on tottunut Tempur sänkyyn, peittoon ja tyynyyn. Usein varsinkin tyynyt ovat hotelleissa aika huonoja. 

Mitä sitten unipäiväkirjasta opin? Ihan hullua, että sitä yritti syödä terveellisesti, treenata mahdollisimman hyvin ja kovaa ja käydä säännöllisesti hieronnoissa, mutta sitten unohdin kokonaan 1/3 vuorokaudesta ja sen merkityksestä jaksamiseen ja sitä kautta siihen treenaamiseen.  

Kommentoi kirjoitusta.

Syksy

Maanantai 6.10.2014

On kulunut vähän turhan kauan viimeisestä blogikirjoituksestani…

Treenit ovat alkaneet erittäin hyvin uudessa seurassa ja ryhmässä. Niin vaihdoin siis seuraa ja nyt edustan ÅSK:ta. Valmentajat (Tomi Pystynen, Vesa Hanski ja Emmi Kirjonen) ja uimarit ovat olleet todella mukavia ja positiivisia. Motivaatiota on tullut rutkasti vielä lisää. Kauden alussa oli parin päivän leiri Käsnäsissä. Upea paikka. Leirillä tehtiin monipuolisesti kaikkea erilaista, esimerkiksi pyöräilyä vedessä sekä avovesiuintia. Huomasin, että avovesiuinti ei taida olla mun juttu. Toinen leiri oli nuorten maajoukkueen kanssa Vierumäellä.

Treeneissä on ollut monipuolisuutta enemmän kuin mitä mulla on ehkä aikaisemmin ollut varsinkin juuri uinnissa. Kuivatreeneissä ollaan tehty mm. soutua, crosfittiä, sauvamäkijuoksua, cooperin testiä ja vaikka mitä. Jokaiselle on tehty oman lajin perusteella treeneihin ohjelmat. Uinnissa taas on ollut nopeuksia, vesivoimaa, keskimatkaa, nopeuksia, kelausta, hypoksia, viestikisoja ja kaikkee hassua mitä Tomi, Tomppa, Pystynen sitten keksiikin. Eipä ehdi kyllästyä. Suurin ero ehkä se, että uintikilometrit on tippunut, vaikka treeniaika on lisääntynyt entisestään.

Syksy on tosi lyhyt ja melko kiireinen. Joudun olemaan koulusta pois aika paljon, mutta onneksi koulu tukee ja joustaa tosi paljon. Käyn Luostarinvuoren koulua ja kun menin sinne seitsemälle luokalle, sinne perustettiin sellainen uintiluokkakokeilu, jossa luokalle otettiin 5 uimaria ja minä olin yksi niistä viidestä, kiitos Vesa Hanskin. Kouluun kuuluu nyt yhdeksännellä luokalla kahdet aamutreenit ja yhdet kuivatreenit aamuisin. Entinen kouluni ei tukenut harrastustani ollenkaan ja siksi on niin mahtavaa kun koulu ja opettajat ymmärtää.

Tässä kaudella on ehtinyt olla jo parit kisat. Ensimmäiset olivat SFI porukan kanssa Maarianhaminassa. SFI kisat menivät todella huonosti. Onneksi hyvä porukka pelasti kisat. Seuraavat kisat sitten olivatkin juuri viime viikonloppuna Turussa. Uin siellä 200m vu, 100m sku ja tyttö-poika viestin. Paransin 200m vaparissa ennätystä sekunnin ja 100 sekauinnissa paransin pari sekuntia. Turun kisaan olinkin sitten tosi tyytyväinen.

Tällä viikolla onkin sitten Nuorten maajoukkueleiri Turussa ja viikonloppuna kilpailut Tukholmassa.

Kommentoi kirjoitusta.

Ei hyvin mennyt ;(

Keskiviikko 23.7.2014

Nuorten EM-kisat menivät huonosti. Olen erittäin pettynyt itseeni!! Luulin että olisi kulkenut paremmin, enkä edes tiedä missä meni vikaan? 11. sija ei oikein nyt lohduta kun tavoitteena oli finaalipaikka ja oman ajan parantaminen. Kokemuksena NEMit olivat hienot. Joukkue oli yhtenäinen ja porukka oli hauska. Onneksi saatiin se finaalipaikka sitten 4 x 100m vapariviestissä edes ja saimme samalla Suomen ennätyksen :O)

Niin ja erityismainintana täytyy kiittää Lindaa, NEM-joukkueen fyssaria. Linda on vaan niin mahtava tyyppi!!

Kisojen jälkeen olen ottanut iisisti ja yrittänyt parantua kisatraumasta. Nyt täytyy alkaa miettimään pikkuhiljaa jo ensi kautta..mutta sitä ennen otan vielä hetken rennosti.

Kommentoi kirjoitusta.

Kohti nemmejä

Keskiviikko 2.7.2014

Olin leireilemässä ja kisaamassa 10 päivää Ranskan Canetissa nuorten ja aikuisten maajoukkueen kanssa kesäkuun alussa. Paikka oli kiva, sillä kaikki oli suhteellisen lähellä toisiaan (uima-allas, hotelli jne.). Valitettavasti olin kipeä alkuleiristä ja kisatkaan eivät oikein sujuneet kovin kummoisesti. Porukka toisaalta taas oli aivan loistava! Sieltä jatkoin suoraan Barceloonaan parin päivän shoppailureissulle ja sieltä sitten taas leireilemään Calellaan (noin tunnin junamatkan päästä Barcesta). Calellassa oli oman seuran leiri, joka kesti viikon. 3 viikon leireilyn jälkeen oli kyllä mukava päästä kotiin. Nyt puolitoista viikkoa kotona ja sitten matka kohti Hollannin Dordrechtiä nuorten EM-kisoihin. Viimeiset GP-kisat jätän kokonaan väliin. NEMien lajeiksi valitsin 100vu, 50vu, 50pu ja 50su ja uin myös viestit. Hauskaa kesää kaikille!!

Kommentoi kirjoitusta.

SM-kisat

Torstai 1.5.2014

Pitkän radan SM-kisat järjestettiin tänä vuonna Turussa Impivaarassa ja kisat menivät minulla hyvin. Sain kolme uutta henkilökohtaista ennätystä ja samalla kolme NSM-mitalia. Kaksi kultaa 100metrin vaparista ja 100m seläristä ja hopeaa tuli 100m perhosesta. Viiden päivän kisat olivat aika pitkät ja välillä oli vaikeaa pitää kisavirettä yllä. Olkapääkin temppuili kummallisesti. Impivaaran ilmastointi oli nyt parempi kuin aikaisemmin. Oli outoa uida SM-kisat omassa kotihallissa. Hyvänä puolena siinä oli se, että pääsi välillä kotiin syömään ja lepäämään.
Nyt perjantaina ja lauantaina on Suomi-Viro maaottelu Espoonlahdessa ja sen jälkeen ehkä parin, kolmen päivän lepo ennen kesäkauden treenejä ja koitoksia.
Nyt enää viikko niin saan Tempurin sängyn..JES! Tempurin peitto ja tyyny ovat jo minulla käytössä ja suosittelen niitä! Dexalin proteiinijuomat on ollut kovassa käytössä ja mielestäni paras maku on suklaa.
Hauskaa Vappua kaikille!

Kommentoi kirjoitusta.

Maaliskuun kuulumisia

Maanantai 31.3.2014

Uinti menee ihan hyvin, mutta Impivaaran uimahallissa on todella huono ilma. Siellä on vaikea saada happea ja kurkku tulee yhä kipeämmäksi ja yskä vaan pahenee..Toivottavasti asialle voidaan tehdä jotakin ja ilmavaihto saataisiin vihdoin kuntoon. Tämänlaisella treeniaikataululla edetään tällä hetkellä = minun normaalin viikon treenit:

Maanantai: uinti 7.30–9.00

Maanantai: uinti 16–18, mahdollisesti puntti 18.15-19

Tiistai: vapaapäivä

Keskiviikko: koulussa kuivatreeni 8.00–9.45

Keskiviikko: uinti 16–18, puntti 18.15–19

Torstai: uinti 7.30–9.00

Torstai: uinti 15.30–17.30

Perjantai: kuivatreeni 16.30–17, uinti 17–19

Lauantai: puntti 9–10, uinti 10–12

Lauantai: kuivatreeni 16–16.30, uinti 16.30–18.30

Sunnuntai: kuivatreeni 17–17.30 kuivatreeni, uinti 17.30–19.30

Seuraavat kisat on 3 viikon päästä Turussa, Nuorten Suomenmestaruus/Suomenmestaruus kilpailut. Viime kisat menivät todella hyvin Jyväskylässä. Sain 2 uutta NEM A-rajaa (50 pu 28,08 ja 50 su 30,17). Olin todella tyytyväinen suorituksiini, vaikka aamulla ei kulkenutkaan ihan niin hyvin kuin taas illalla. Myös Jyväskylän hallissa oli todella kuuma ilma.

Pääsin muuten viime perjantaina mopoauto teoria kokeesta läpi, joten minulla on enää ajotunnit ja ajokoe niin sen jälkeen saankin jo kortin käteen XD. Rippikouluakaan ei ole enää kuin kolme kertaa. Pääsen ripiltä jo 4.5.

Kommentoi kirjoitusta.

Vaasan GP-kisat ja NEM-raja rikki

Tiistai 11.2.2014

Viikko sitten kisailin Vaasan GB-kisoissa, jotka menivätkin yllättävän hyvin. Sain satasen selkäuinnissa rikottua nuorten EM-kisojen B-aikarajan rikki. Seuraavat kilpailut ovat sitten Vantaalla maaliskuun alussa. Siellä yritän NEM-rajojen rikkomista seuraavaksi.

Tämän viikon perjantaina alkaa sitten viikon kestävä maajoukkueleiri Turussa. Kiva taas nähdä kavereita. Ohjelmassamme on tällä kertaa jopa luistelua..

Odottelen jo kovasti Speedon lähettämää postia kotiin :O)

Käykääpä tutustumassa uusilastensairaala2017.fi sivuihin.

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »