UNI

Maanantai 26.1.2015 klo 10:45 - Roosa


roosa_tempur_1.jpg

UNIPÄIVÄKIRJA

Ai, että mitä kannattaa tehdä? Unipäiväkirjaa? Harjoituspäiväkirjasta olin kyllä kuullut, mutta mikä unipäiväkirja? Eihän nukkumisesta nyt voi pitää kirjaa, vai voiko? Tässä olivat päällimmäiset ajatukset, kun keskustelin  fysioterapeutti /uniammattilaisen kanssa ensimmäisen kerran nukkumisesta ja sen merkityksestä urheilusuorituksiin.  Minkälaisella patjalla nukut? Kuinka vanha tyynysi on? Mikä on huoneesi lämpötila? Montako kertaa heräilet yön aikana? Saatko nopeasti unta, kun menet nukkumaan? Oletko virkeä, kun aamulla heräät? Ammattilainen lateli kysymyksiä yhä lisää ja sellaisia, joita en koskaan edes ollut ajatellutkaan sen kummemmin.

Sain kuulla Vantaan Tempur myymälän PowerPoint esityksessä myös unen tärkeästä merkityksestä urheiluun ja suorituskykyyn. En ollut kuitenkaan ensimmäinen uimari, jolle näitä asioita kerrottiin, kuulin. Niin, enpä ollut koskaan ajatellut unta ihan niin laajasti. Tiesin kyllä, että pitää mennä ajoissa nukkumaan, jos haluaa harjoitella jo aamulla kovaa. Tottahan se kuitenkin on, että aikaa sängyssä tulee vietettyä yllättävän pitkiä aikoja vuorokauden aikana ja en ollut kiinnittänyt siihen lainkaan tarpeeksi huomiota. Olen tämän nyt ihan konkreettisesti oppinut. Kyllä vaan, aloin pitämään unipäiväkirjaa :)

Miten pidin päiväkirjaa

Aloitin unipäiväkirjan pitämisen keväällä 2014 vanhalla sängylläni yhtäjaksoisesti kahden viikon ajan. Minulla oli huoneessani uudehko puinen parvisänky, joka kyllä hieman natisi. Patjana oli 140cm vaahtomuovipatja ja ihan tavalliset kaksi tyynyä (toinen kainalossa) ja peitto. Tähän aikaan kärsin olkapää ja niskakivuista, jotka johtuivat omasta mielestäni kovista treeneistä ja ns. uimarin olkapäästä. Heräilin öisin ja muokkailin tyynyjäni parempaan asentoon. Huoneessani ei ollut aikaisemmin minkäänlaisia verhoja ja viikon jälkeen minun huoneeseeni ilmestyi pimennysverhot. Unipäiväkirjaa sen enemmän analysoimatta, jatkoin nukkumista kuten ennenkin.

Sitten sain Tempurilta ensimmäiseksi uuden tyynyn. Tyyny tuntui kyllä ihan oikeasti aluksi tosi oudolta ja kovalta. Aina välillä vaihdoin takaisin omaan vanhaan tyynyyni. Uusi tyynyni oli vieressä, ihan niin kuin muodon vuoksi ;( Tämän jälkeen  120cm Tempur sänkyni, patjani ja peittoni tuotiin kotiini. JES!, tuo patja oli kyllä heti alusta alkaen ihan unelma J

Kun olin totuttautunut (6kk) uuteen sänkyyni, tyynyyni ja peittooni, aloin uudestaan tekemään unipäiväkirjaa syksyllä 2014, taas tuo yhtäjaksoinen kaksi viikkoa. Olisin voinut pitää unipäiväkirjaa jo aikaisemmin, mutta en halunnut, että kesälomani koulusta olisi vaikuttanut asiaan. (Unirytmi hieman muuttuu kesällä myöhemmäksi ihan jo väkisinkin ja myös leirit ja kisat sekoittivat aikataulua :) )   

Tulokset uneen

No en ole mikään asiantuntija asiassa (jätän sen ammattilaiselle), mutta nyt kun sain unipäiväkirjat valmiiksi ja kun vertailin näitä kahta eri jaksoa keskenään, niin uniaikani ei ole muuttunut mihinkään (keskimääräisesti hieman alle 9h/yö).  Menen edelleen samoihin aikoihin nukkumaan kuin ennenkin ja nousen samoihin aikoihin ylös. Yölliset heräämiset toisaalta kuitenkin vähenivät yli puolella. Omasta mielestäni se johtuu siitä, ettei minun tarvitse enää ”muokkailla” tyynyä niin kuin vanhaa tyynyäni/tyynyjäni piti. Uskokaa tai älkää, tyynyni on kuin onkin juuri sopiva minulle. Epäilen, että uusi tyynyni ”istui” paremmin uuteen patjaani kuin vanhaan patjaani.  Patja ja tyyny muokkautuvat nykyisin minun mukaani, eikä toisinpäin. Sängyssä on muutenkin mukava viettää aikaa. Katselen paljon telkkaria, kännykkää ja IPadia sängyssä ja siinä on NIIN mukava rentoutua ja palautua kovan treenin jälkeen.

Vaikutukset treenaamiseen

Mikä kuitenkin on ehkä ihan parasta, on se, että olkapäävaivani ja niskajäykkyyteni ovat hävinneet ihan kokonaan!! Mielestäni myöskään lihakseni eivät tule niin kipeäksi kuin vanhalla setilläni. Mikä sitten onkaan minkäkin syytä, niin myös uintiaikani ovat parantuneet entisestään. Ja myös peitto on paras, jota minulla on koskaan ollut. Se tasaa lämmön hyvin. Ei siis tule liian kylmä eikä kuuma! Seuraavaksi minun projekteihin kuuluu asteittainen huoneen lämmön tiputtaminen 18–20c° välille, joka kuulemma edistää entisestään unen saantia. Yksi iso huoli minulla kuitenkin on. On vaikeaa enää nukkua muissa sängyissä leireillä ja kilpailuissa, kun on tottunut Tempur sänkyyn, peittoon ja tyynyyn. Usein varsinkin tyynyt ovat hotelleissa aika huonoja. 

Mitä sitten unipäiväkirjasta opin? Ihan hullua, että sitä yritti syödä terveellisesti, treenata mahdollisimman hyvin ja kovaa ja käydä säännöllisesti hieronnoissa, mutta sitten unohdin kokonaan 1/3 vuorokaudesta ja sen merkityksestä jaksamiseen ja sitä kautta siihen treenaamiseen.  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini